Ur senaste numret

 

Om konsten att vara en outsider

Hon hade nästan gett upp hoppet att få fler filmroller. Men nyligen hyllades hon för sin tolkning av författaren, illustratören och journalisten Kerstin Thorvall i SVTs miniserie ”Det mest förbjudna”. Cilla Thorell är mästare på att skildra besvärliga outsiders. 

Kortsiktig kulturpolitik tar stryptag på scenkonsten

Ofta hörs klagorop över att teatrarnas pappersexercis stjäl för mycket tid. Johanna Salander, konstnärlig ledare för Ögonblicksteatern, konstaterar ”Vi lägger allt mer pengar av våra anslag för att söka nya pengar”.

Nu går Danscentrum, Teatercentrum och Teaterförbundet tillsammans ut med ett ”Upprop för den fria scenkonsten”. 

Saftiga miljöer om gayikonen Tom of Finland

Den kommande storfilmen om gayikonen Tom of Finland är ett praktexempel på epokfilm. Men produktionsdesignern värjer sig mot ordet och tycker inte att scenografin ska få ta allt för mycket fokus. I filmen jobbar han tätt tillsammans med regissör och fotograf.

Franz tar greppet om ljuddesign

Ljuddesign för scenkonst har ett dilemma. I takt med att fler utbildas växer yrkesfältet. Franz Edvard Cedrins, styrelseledamot i avdelning 115 har intervjuat alla ljuddesigners som gått ut från Stockholms dramatiska högskola (StDH) i hopp om att bättre kunna tydliggöra och definiera yrkesrollen.

 – Vi måste hela tiden ifrågasätta och undersöka vad ljuddesign är, säger han.

 

Share on Facebook Share on Twitter Email a friend
BLI MEDLEM
Relaterat material